domowa granola

Granola- 2 przepisy na domową granolę

Granola to idealna alternatywa do zwykłych płatków owsianych. Kocham granolę całym sercem za:

  1. Smak– nic tak nie rozpieszcza kubków smakowych jak chrupiący i słodki zdrowy dodatek do jogurtu
  2. Oszczędność czasu– piekę raz i cieszę się smakiem przez kilka dni
  3. Skład– o którym decyduje
  4. Oszczędność pieniędzy– dobrej jakości sklepowa granola kosztuje kilkanaście złotych, ta domowej roboty jest znacznie tańsza

Granola czekoladowa z suszoną śliwką

Składniki na 1 duży słoik/ 10 porcji (1 porcja zawiera 360 kcal, 8g białka, 10g tłuszczu, 56g węglowodanów)

  • Płatki owsiane górskie 1 opakowanie (500g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Kakao 4 łyżki
  • Miód 4 łyżki
  • Suszone śliwki 30 sztuk
  • Czekolada mleczna/gorzka 1/2 tabliczki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni (grzałka góra-dół)
  2. Płatki owsiane wsyp do dużej miski
  3. W garnuszku podrzej olej z miodem i kakao. Tak przygotowaną masę dodaj do płatków owsianych i porządnie wymieszaj.
  4. Granolę wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź płatki równomiernie.
  5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach przemieszaj granolę i piecz kolejne 10 minut. Uważaj, żeby granola się nie przypaliła!
  6. Do gotowej granoli dodaj pokrojone suszone śliwki (lub inne suszone owoce). Pozostaw do wystudzenia.
  7. Do zimnej granoli dodaj pokrojoną czekoladę.
  8. Granolę przechowuj w słoiku.
granola czekoladowa

Granola kokosowa z suszoną żurawiną

Składniki na 1 duży słoik/10 porcji (1 porcja zawiera 300 kcal, 6g białka, 9g tłuszczu, 44g węglowodanów)

  • Płatki owsiane górskie 1 opakowanie (500g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe 4 łyżki
  • Miód 5 łyżek
  • Pomarańcza 1/2 sztuki
  • Suszona żurawina 4 łyżki
  • Aromat waniliowy kilka kropelek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni (grzałka góra-dół)
  2. Płatki owsiane i wiórki wsyp do dużej miski
  3. W garnuszku podrzej olej z miodem i sokiem z pomarańczy. Dodaj kilka kropel aromatu. Tak przygotowaną masę dodaj do płatków owsianych i porządnie wymieszaj.
  4. Granolę wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź płatki równomiernie.
  5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach przemieszaj granolę i piecz kolejne 10 minut. Uważaj, żeby granola się nie przypaliła!
  6. Do gotowej granoli dodaj suszoną żurawinę (lub inne suszone owoce). Pozostaw do wystudzenia.
  7. Granolę przechowuj w słoiku.
granola kokosowa

Wiosna tuż, tuż- spróbuj również nocne owsanki

Spodobało Ci się? Wypróbuj przepisy z wiosennych jadłospisów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *