gofry wysokobiałkowe

Gofry- 3 przepisy na wysokobiałkowe gofry

Jakie masz skojarzenia z goframi? Może: bałtyk, bita śmietana, polewa, cukier puder, owoce w syropie, a jak jesteś na diecie to: niezdrowe słodycze, puste kalorie, tłuszcz, węglowodany proste, cukier?

Dziś postanowiłam odczarować gofry! Uwierz mi, gofry mogą być pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach! Przygotowałam dla Ciebie 3 przepisy na wysokobiałkowe gofry, na słodko i słono. Wysokobiałkowe, ponieważ strączki, które są podstawą moich gofrów, to dobre źródło białka roślinnego. Strączki mają sporo błonnika, który powoduje szybsze wypełnienie żołądka, a tym samym szybsze i dłuższe uczucie sytości. Spróbujesz? 

PS. Strączki wymagają odpowiedniego sprzętu! Najlepiej sprawdzi się gofrownica o minimalnej mocy 1000W.

Wysokobiałkowe gofry z białej fasoli z duszoną śliwką 

Składniki na 4 gofry:

  • Fasola biała, konserwowa 1 puszka (240g)
  • Jajka 2 sztuki 
  • Mleko 6 łyżek (60ml)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki (30g)
  • Erytrol/ksylitol 4 łyżki 
  • Marchew 1 sztuka (45g) (opcjonalnie)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka 
  • Soda oczyszczona, proszek do pieczenia ⅓ łyżeczki 
  • Cynamon 1 łyżeczka 
  • Skyr naturalny 2 opakowania
  • Śliwki 8 sztuk (120g)

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzyj. Do miski wrzuć opłukaną fasolę, jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i erytrol. Całość zblenduj i dodaj mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodaj startą marchewkę, całość dokładnie wymieszaj. Gofrownicę dobrze rozgrzej, smaż gofry 7 minut. W międzyczasie pokrój śliwki i podsmaż bez tłuszczu w garnku, dodaj erytrol jeśli śliwki są mało słodkie. Gotowe gofry ostudź na kratce, posmaruj serkiem i obłóż śliwkami.

2 gofry (492,6 kcal, 39,2g białka, 12,3g tłuszczów, 38,4g węglowodanów, 10,5g błonnika, 4 WW, 2,5 WBT)

gofry z białej fasoli
gofry z białej fasoli z duszoną śliwką

Wysokobiałkowe gofry z ciecierzycy z serkiem i warzywami

Składniki na 2 gofry:

  • Ciecierzyca (w zalewie) 6 łyżek (120g)
  • Jajko 1 sztuka
  • Mleko 5 łyżek (50ml)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki (30g)
  • Olej rzepakowy ½ łyżki
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (40g)
  • Ser twarogowy chudy/półtłusty ½ kostki (125g)
  • Majonez wegański ½ łyżeczki (5g) (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz
  • Do podania: rukola, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz oleju) zblenduj na gładką masę. Gofrownicę posmaruj olejem, wlej ciasto. Gofry smaż 7 minut. Twaróg wymieszaj z majonezem, jogurtem i przyprawami. Gotowym twarożkiem obłóż gofry, dodaj warzywa.

2 gofry (597,4kcal, 48,6g białka, 19,2g tłuszczów, 48,8g węglowodanów, 10,9g błonnika, 5 WW, 3,5 WBT)

gofry z ciecierzycy
gofry z ciecierzycy z serkiem i warzywami

Wysokobiałkowe kakaowe gofry z fasoli

Składniki na 2 gofry:

  • Fasola czerwona (w zalewie) ½ puszki (120g)
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki (30g)
  • Mleko 3 łyżki (30ml)
  • Kakao 1 łyżka (10g)
  • Olej rzepakowy ½ łyżki
  • Erytrol 2 łyżki
  • Soda oczyszczona, proszek do pieczenia ⅓ łyżeczki
  • Do podania: borówki, serek Skyr

Sposób przygotowania:

Fasolę opłucz, zblenduj z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Gofrownicę rozgrzej, posmaruj olejem. Gofry smaż 7 minut. Gotowe gofry ostudź na kratce, posmaruj serkiem i obłóż owocami.

2 gofry (471,3 kcal, 30g białka, 14,6g tłuszczów, 42,1g węglowodanów, 10,2g błonnika, 4 WW, 2,5 WBT)

kakaowe gofry z fasoli
kakaowe gofry z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *